Мала матура – најчешће грешке из географије

Драги осмаци, ускоро се ближи крај осмог разреда и предстоји вам полагање комбинованог завршног испита на коме ћете имати и питања из географије.

Задаци из географије на којима најчешће грешите су из градива петог разреда. То су информације које су познате и на први поглед се учини да су веома лаке, али често на њима грешите, као на пример, последице ротације и револуције.

Пример задатка који је био на тесту.

Последица Земљиног кретања око Сунца (револуције) је:

а) смена обданице и ноћи;

б) смена годишњих доба;

в) постојање часовних зона;

г) привидно дневно кретање Сунца.

Заокружи слово испред тачног одговора.

Тачан одговор је под б, преостала три одговора су последице ротације. Да се подсетимо, друге две последице револуције су неједнака дужина дана и ноћи и издвајање топлотних појасева.

Ерозије су, такође, градиво које сте учили у петом разреду, а понављате и кроз регионалну географију.

Пример задатка који је био на тесту.

Обој кружић у одговарајућем пољу тако што ћеш разврстати облике рељефа према начину постанка.

Да се подсетимо врста ерозије.

Проблем ученицима су представљала и питања везана за речне токове, где се која река улива или кроз који град протиче. Пример задатка који је био на тесту: Повежи главне градове европских држава са рекама које кроз њих протичу.

Претходних година често се грешило и на питањима из заступљености вегетације у одређеним климатским областима.

Пример задатка са теста: Повежи типове климе са одговарајућом вегетацијом.

Ово су неки од примера на којима ученици најчешће праве грешке. Приликом понављања градива из географије треба добро савладати физичку и друштвену географију, јер она представља основ за лакше савладавање и допуњавање регионалне географије. Треба се водити чињеницом да је у географији све повезано и да се често може извести закључак о, рецимо, клими неког подручја ако знамо географску ширину неког места, рељеф и удаљеност од већих водених површина.

Добро научено и савладано градиво сигуран је пут ка успеху, зато смо ту да вам помогнемо и појаснимо, како на индивидуалним, тако и на групним часовима. Ваш успех је и наш и због тога вас позивамо да нам се јавите како бисте се припремили за полагање комбинованог завршног испита.

Novosadski kulturno-obrazovni krug

Narodnog fronta 2a; Pasterova 2;

064 03 93 269; 064 11 32 729

https://www.nskrug.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *