О ПРОЈЕКТУ „ЧУВАРИ ЋИРИЛИЦЕ“

Удружење „Стубови знања“ из Новог Сада, у периоду новембар- децембар 2023. реализовало је пројекат „Чувари ћирилице“ у ОШ „Марија Трандафил“, у Ветернику. Финансијску подршку овом пројекту пружио је Фонд за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону. Овај пројекат афирмише вредности ћирилице као нашег најзначајнијег писма, које представља срж националог идентитета српског народа. Овим пројектом се подстиче историјски, култрни и језички значај нашег најважнијег писма, а који је, нажалост, запостављен.

У оквиру овог пројекта одржане су ђацима седмог разреда едукације од стране наставника српског језика и верске наставе о значају ћирилице. Кроз временску линију националног образовања Срба, кроз научно- популарни времеплов историје, просвете и културе представљена је ћирилица. Такође, ученици су упознати са „чуварима ћирилице“ нашим знаменитим личностима, у свим српским земљама и иностранству: са Климентом и Наумом, Светим Савом, деспотом Стефаном Лазаревићем, Захаријем Орфелином у Срему, Савом Мркаљем у Војводини, Вуком Караџићем, Петром II Петровићем Његошем у Црној Гори, Петром Кочићем у Босни и Херцеговини, Николом Теслом и Михајлом Пупином у Сједињеним Америчким Државама,. Посебно је истакнут значај правописа и речника српског језика.

Школској библиотеци ОШ „Марија Трандафил“ поклоњене су књиге о нашим „чуварим ћирилице“, кратке приче о знаменитим Србима, аутора Батрића Ћаловића и председника удружења „Стубови знања“.

Учесници пројекта, нацртали су и осликали креативна и маштовита слова ћирилице, која уједно означавају, речи и симболе српског језика. Ученички радови презентовани су у оквиру изложбе „Чувари ћирилице“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *