Kada treba pohvaliti, a kada nagraditi dete?

Kada i kako pohvaliti i nagraditi dete, u vremenu u kome nas obasipaju mnoštvom informacija i saveta, zaista je pitanje koje roditelje može i treba da navede na duže i dublje razmišljanje. Roditelji, ne plašite se. Uvek je bolje kada sumnjamo i pitamo se.

Hvaliti i nagrađivati decu svakako treba. Važno je da roditelj kao centralna figura prepoznaje i uvažava detetovu ličnost u celini. Na taj način snažimo samopouzdanje i činimo da naše dete stekne pozitivnu sliku o sebi, drugima i svetu oko sebe.

Nije toliko pitanje kada, već kako hvaliti i nagraditi dete.

Uvremenjenost, adekvatnost i doslednost, elementi su koje moramo uvažiti, ukoliko želimo da pohvala i nagrada imaju podsticajnu ulogu za dete.

Jeste li čuli za „aha“ efekat – momenat u kome dete samostalno ili uz vaš blagi podsticaj dođe do nove spoznaje ili uvida, okrene se ka vama uz širok osmeh, očekujući povratnu informaciju? Tada je pravi trenutak  da pohvalite dete, utičući na taj način direktno i indirektno na njegovo samopouzdanje i samopoštovanje. Ovi momenti najočigledniji su u mlađem uzrastu, no zadržaće se i kasnije, ukoliko su roditeljske reakcije adekvatne.

Takođe, roditelji, ali i nastavnici i učitelji, često su u nedoumici na koji način da pohvale i nagrade dete. Važno je da pohvala bude na račun detetove ličnosti. Jednostavno je, hvalimo ono što želimo da akcentujemo. Tako, ukoliko nam je važno da razvijemo samopouzdanu i ispravnu osobu, akcenat ćemo stavljati na osobine i sposobnosti deteta. Hvalićemo njegov trud i vrline. Nećemo reći, kako to da nisi bio prvi na takmičenju, reći ćemo, bio si odličan, treba da budeš ponosan na sebe. Poslednji deo rečenice je jako bitan. Podstičući dete da bude ponosno na sopstveni uspeh, pospešujemo unutrašnju motivaciju.

Jednako važno je i da pohvala bude iskrena. Nemojte hvaliti dete mehanički za stvari za koje zaista ne osećate da su hvale vredne. Dete će vas prozreti i može se osetiti zbunjenim ili tužnim.

Ne plašite se da ćete nagradama pokvariti dete. Kao i za pohvale, važi pravilo da ukoliko je nagrada iskrena i u skladu sa detetovim željama i potrebama, ona može samo pozitivno uticati na detetovu motivaciju i samopouzdanje.

Budite dosledni u vaspitanju. Dosledni kada je reč o vašim sopstvenim roditeljskim stilovima vaspitanja i reakcijama na detetove potrebe, kao i kada je u pitanju doslednost u vaspitanju deteta među partnerima. Doslednost rađa stabilnost, a stabilnost je neophodna za uravnotežen i pravilan razvoj detetove individue.

Neretko ćete biti u situaciji da čujete savete iz okoline, koji govore o tome da je štetno hvaliti i nagrađivati decu, da tako mogu postati razmažena ili da time ubijamo njihovu unutrašnju motivaciju i želju za napretkom.

Ne slušajte takve savete, slušajte sebe. Hvalite i volite svoju decu. Stvarajte u njima prijatne senzacije. Mi ne pamtimo toliko stvari i događaje, koliko osećaje koje su u nama izazvali. To je najvažnije.

Autor: Milica Keča, psiholog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *