Motivacija učenika u nastavi matematike

Matematika kao nastavni predmet pomaže kod razvijanja sposobnosti rešavanja problema i logičkog rasuđivanja kod učenika. Ona se ubraja u teže nastavne predmete i zahteva kontinuirani rad u koji je potrebno uložiti dosta vremena, truda, napora i volje. Mnogi učenici nisu uvek spremni tako raditi pa im savladavanje matematičkih sadržaja zadaje dosta poteškoća. Međutim, ukoliko postoji interesovanje za matematiku i ako se uči sa zadovoljstvom, mnoge teškoće nestaju, nastava i proces učenja se odvijaju mirnije i uspešnije, a sadržaji se lakše usvajaju.

Interesovanje učenika za određeni predmet u velikoj meri zavisi od nastavnika koji ga predaje i od njegovih osobina. Dobar nastavnik matematike ima brojne osobine koje mogu biti veoma podsticajne za učenje ovog predmeta. To je osnovna motivacija. Ona utiče na sve ostale oblike motivacije u nastavi. Neke od tih osobina su: pravednost, strpljivost, požrtvovanost, vedar duh, marljivost, istrajnost, komunikativnost, nenametljivo vođenje razgovora, podsticanje na postavljanje pitanja, pravovremeno otkrivanje matematičkih sposobnosti učenika i njihovo razvijanje, podsticanje na nezavisan i stvaralački rad, korišćenje različitih oblika rada, otvorenost prema idejama učenika, primereno i podsticajno ocenjivanje, jačanje vere kod učenika.

Veliki broj dece ima odbojnost prema matematici i učenje ovog predmeta doživljava kao „mučenje“. Da bi se ovo izbeglo ili u znatnoj meri ublažilo i pomoglo deci da zavole matematiku, treba što više povezivati njene nastavne sadržaje sa problemima iz svakodnevnog života i pokušati predstaviti je na što zabavniji način. Ovakav pristup može povećati interes za rešavanje matematičkih problema kod dece.

Najčešće su to igre brojevima, kombinatorni problemi, zadaci sa magičnim kvadratima ili oni gde treba nešto nacrtati jednim potezom olovke, zadaci sa šibicama i štapićima, razrezivanje i sastavljanje likova, pokrivanje likova, testovi, matematičke igre…

Svaki uspeh, ma kako mali, treba nagraditi bilo pohvalom ili ocenom. Pritom treba svakom učeniku prilaziti individualno i njegov uspeh doživeti i evaluirati u odnosu na njega samog i njegova dotadašnja postignuća.

Motivacija učenika je teška, ali ne i nemoguća. Cilj svakog nastavnika treba da bude potraga za načinom na koji može motivisati učenika tako da matematika postane njegova sfera interesovanja koja će mu i te kako doprineti u daljem radu, a možda i izboru zanimanja.

Ukoliko želite da sa uspehom rešavate zadatke iz matematike, pridružite nam se.

Autor: Tamara Branković, nastavnik matematike

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *