Neobične vrste životinja za koje niste znali da postoje

Ponekad pomislimo da smo videli sve što se može videti na našoj planeti. Ali, raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta je vrlo iznenađujuća. Ipak ne možemo očekivati da poznajemo svih 1.367.555 vrsta životinja. Od svih vrsta životinja najbrojniji su insekti.

Da li znate da neke nove vrste mogu biti otkrivene dok čitate ovaj tekst?

Na svetu neke životinje imaju neobične sposobnosti poput super-junaka, koje im omogućavaju opstanak u prirodi.

Kroz ovaj tekst upoznaćete mnoge neobične vrste životinja za koje niste znali da postoje.

1. Crvenousta riba šišmiš

Ova nebična vrsta ribe nastanjuje dno mora oko ostrva Galaogosa i poprilično loše pliva. Koristi grudna peraja kako bi mogla da ,,hoda“ po morskom dnu.

2. Morski pas goblin

Ova retka vrsta morskog psa ponekad se naziva i živim fosilom, zato što je jedini predstavnik vrste Mitsukurinidae sp. (goblin ajkula) stara, verovali ili ne, čak 125 godina.

3. Mrav panda

Nastanjuju područje Čilea gde su poznati po vrlo bolnim ubodima. Lokalno stanovništvo ih zove i ,,kravlji mrav“. Zbog obojenosti dlaka koje prekrivaju telo, poznati su i kao mrav panda.

4. Besmrtna meduza

Svoj život započinje kao polip pa zatim postaje meduza. Kada je neko napadne, razboli se ili ostari, onda može da se vrati u stanje polipa i da formira koloniju polipa.

5. Dlakava žaba – volverin

Ova vrsta žabe kada se oseti ugroženom izbacuje kandže kroz kožu. To se dešava jer može da slomi kosti na prednjim prstima kako bi oslobodila ,,kandže“ koje izlaze iz kože i služe joj za odbranu.

6. Plavi zmaj – vrsta morskog puža

Živi u toplim vodenim ekosistemima. Naziv zmaj je dobio po neobičnom načinu plutanja površinom vode. Za ovakav način kretanja koristi gasove u stomaku.

7. Rak bogomoljka

Poznat je i pod nazivom morski skakavac. Jedan je od najčešćih predatora u tropskim i suptropskim morima. Za sada se ne zna mnogo o ovoj neobičnoj vrsti, osim da vreme provodi  skriven u šupljinama staništa.

8. Leptir pudlica

Otkriven je u Venecueli 2009. godine. Poznato je da zbog velikog i teškog tela slabo leti.

Autor: Zorana Mijailović profesorka biologije

Izvori:

https://ddl.rs/svet/neobicne-zivotinje-koje-se-smatraju-superherojima/ https://sremskevesti.rs/cudesna-priroda-20-neobicnih-zivotinja-za-koje-niste-znali-da-postoje/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *