Računovodstvo: Koji je put do petice?

          Bilo kakav uspeh se ne može postići ako to ne želimo da radimo i ako smo mrzovoljni, loše rasploženi i tako dalje. Obično ne učimo jer nam je to zabavno, već jer želimo da dobijemo dobru ocenu, da upišemo dobru školu ili fakultet. Ne mora sve biti zanimljivo da bismo se trudili i radili na tome. Moramo shvatiti da nas na to niko ne tera, već da to radimo isključivo za sebe i svoj dalji uspeh.

        Kada je u pitanju računovodstvo i kada se postavlja pitanje da li je moguće imati ocenu pet iz tog predmeta, odgovor je itekako potvrdan, da je moguće.

        Svima nama je već dobro poznata školska izreka koja glasi da je jako velika razlika između jedinice i dvojke, a jako mala razlika između dvojke i petice. Jer ko može da nauči za ocenu dva, naučiće bez problema i za ocenu pet.

     Đacima, učenicima i studentima kojima predajem gradivo na času se uvek trudim da objasnim na što slikovitiji, praktičniji način, navodeći proste primere iz života, kako bi im gradivo bilo što zanimljivije i kako bi lakše to isto gradivo savladali i mogli dalje da nastave da osvajaju put do visoke ocene, kao i da savladaju prepreke koje postoje na tom putu.

    Moj zadatak kao profesora ovog predmeta jeste da prepoznam šta to konkretno kod učenika postoji i zbog čega stvarno ne razumeju gradivo, pronalazim zajedno sa njima uzrok problema prilikom obrade gradiva i tokom obrade gradiva sa učenikom, navodim ga da samostalno dođe do rešenja, tako što mu postavljam njemu poznata pitanja iz životne prakse, navodeći ga na razmišljanje i podstičući njegovu koncentraciju tokom koje on razmišljajući i radeći zadatak shvata kako gradivo funkcioniše i dolazi do rešenja problema, gde mu svaki naredni zadatak postaje poznatiji, lakši od onog prethodnog, počinje bolje da se snalazi, kao i da opaža svoje greške iz kojih najbolje uči i nastavlja dalje da osvaja put.

     Pored dobre koncentracije, osvešćivanja uzroka nerazumevanja gradiva, grešaka iz kojih se uči, kao i samostalnog razmšljanja uz moju pomoć, trudim se da učenicima pokažem kroz svoj primer kako sam ja savladao gradivo i na koji način sam savladao prepreke koje su mi se našle na putu prilikom obrade gradiva.

       Još jedna jako bitna stavka koja će pomoći da se sve ostale prepreke lakše savladaju, a koja je ujedno i najbitnija, jeste redovno učenje, kao i redovno praćenje nastave. Ako biste posle svake lekcije pročitali nekoliko puta i izdvojili beleške, kao i ono što vam nije jasno i kada to sve zajedno obradimo na času, sigurno biste lakše naučili. Na kraju, kada dođe red za kontrolni, nećete morati mnogo da učite i trebaće vam malo vremena samo da pređete i obnovite sve lekcije, jer ste ih već prethodno naučili.

       Naravno kako bi ovo sve prethodno navedeno moglo biti ostvarivo, kako u školi i tokom učenja posle škole potreban je odmor. Ne treba se voditi mislima da ćete ako budete učili bez prestanka imati savršene ocene. Ako se ne budete odmarali i ako ceo dan budete samo učili ubrzo ćete biti premoreni i nećete ništa zapamtiti. Učiti dugo je okej, ali samo ako redovno pravite odmore. Oni ne moraju biti dugi, ali za vreme tih odmora nemojte raditi ništa previše naporno, odmor je potreban da vam dopuni energiju, da odmorite oči i nastavite dalje.

Autor: Anđelko Simić, profesor računovodstva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *