Septembarski izazovi

Koji su to izazovi sa kojima se susreću roditelji i učenici u mesecu septembru? Kako je početak nove školske godine neretko početak nove životne sezone ne samo učenicima koji se vraćaju u školske klupe, nego i roditeljima koji treba da uspostave nove rutine u svom domu, ali i da ponesu izvestan emotivni i finansijski teret velikog početka, odlučili smo da ih pitamo kako se oni snalaze u svemu tome i šta im je bilo najizazovnije ovog septembra. Na naša pitanja u vezi sa ovom temom odgovorila je mama Isidora Pekez.

Kako početak školske godine utiče na atmosferu u vašoj porodici?

Početak školske godine u našoj porodici je haotičan, jer imamo četiri đaka. Tu je puno pomešanih osećanja kod njih: od „jedva čekam da idem” do „neću u školu”. 

Da li se menja dinamika vašeg porodičnog života? Šta ostaje isto?

Sve se menja. Od ustajanja, termina za ručak, ispraćanja… pa do brojnih školskih obaveza. Ono što ostaje isto su druženje uveče i razgovor o provedenom danu.

Na koji način se pripremate za novu školsku godinu?

Pripreme idu od kupovine pribora, knjiga i sveski, pa do razgovora o tome šta ih čeka i šta da očekuju u novoj školskoj godini.

Kako se to odražava na porodični budžet?

U našem slučaju su to izuzetno veliki izdaci.

Šta vam je bilo najteže prvog septembra ove godine?

Najteže nam je bilo to što smo imali utisak da je raspust proleteo, a da se nismo odmorili.

Možete li navesti ono što je decu i vas najviše radovalo?

Radovali smo se drugarima i nekim novim počecima.

Da li biste voleli nešto da promenite kada je u pitanju period pripreme za početak nove školske godine?

Da, nagovorila bih decu da krenu sa ponavljanjem gradiva poslednje nedelje raspusta. Ali zbog nekih ličnih privatnih problema, to je ove godine izostalo. 

Zato je tu Novosadski kulturno-obrazovni krug – da podseti učenike na ono gradivo koje su ranije usvojili i da ih ohrabri da se upuste u istraživanje i učenje novog. U našoj školici nastava se zahuktava još od prvog septembra, formirane su grupe za praćenje školskog gradiva iz svih predmeta i vredno se radi na sticanju preduslova za najviše ocene. Tu su stari učenici, oni koji se vraćaju na pouzdano mesto, a upoznajemo i nove, čime naš krug postaje sve veći. Ako i vi želite da budete njegov deo, rado ćemo vas dočekati u Pasterovoj 2 i ulici Narodnog fronta 2a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *