Projekat udruženja „Život u radosti” – „Ko čita lektiru?”

Udruženje „Život u radosti” sprovodi projekat „Ko čita lektiru?” koji je finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Cilj ovog projekta je da se mladima prezentuju lektire na inovativan način kroz predavanja i edukativne radionice na kojima će usvojiti nova znanja i veštine.

Istraživanja rađena u poslednje tri godine koja su obuhvatila, između ostalog, i kulturu i ispitivanje kulturnih navika mladih, pokazala su da mladi ne učestvuju dovoljno u kreiranju kulturnih sadržaja, kao i da ne postoji njihova ujednačena ponuda. Na osnovu istraživanja koje je sprovela Ninamedia 2014. godine, čak 81% mladih smatra da mladi ne učestvuju dovoljno u kulturnim aktivnostima, dok preko 70% mladih smatra da nema dovoljno dostupnih kulturnih sadržaja za mlade. Isto istraživanje pokazuje da, posmatrano i sa regionalnog aspekta, postoje značajne razlike između Beograda i centralne Srbije u pogledu ponude kulturnog sadržaja.

Naš projekat je direktno utemeljen na ovoj poražavajućoj statistici na kojoj je i nastala ideja o oživljavanju lektire i njenom predstavljanju kao kulturnog, a ne kao obrazovnog sadržaja.

Skloni smo da paušalno zaključimo da mladi knjige ne čitaju i da su knjige za njih prevaziđene. Relevantnog istraživanja koje bi ovakvu tezu potvrdilo ili opovrglo gotovo i da nema. Jednostavno, sveprisutnost društvenih mreža, Instagrama i TikToka, te sati koje mladi, pa i deca, provode „buljeći” u mobilne telefone, nužno nameću ovakav zaključak. Sa druge strane, retko istraživanje u kojem se barem pominje čitanje među mladima zove se Mladi u Srbiji, a koje je pre tri godine sprovela nemačka fondacija Fridrih Ebert, pokazuje da je jedna četvrtina mladih odrastala okružena velikim brojem knjiga, odnosno da je 29 odsto njih izjavilo da često čita knjige, 57 odsto da to radi ponekada, dok 14 procenata mladih nikada ne čita.

Cilj nam je da ovim projektom povećamo zainteresovanost srednjoškolaca za lektiru i motivišemo ih za učešće u kreativnim stilskim vežbama koje imaju  za cilj povećanje motivacije ka kulturnim sadržajima i obrazovanju. Tako obezbeđujemo podršku programima koje uključuju mlade u proces razvoja i prilagođavanja kulturnih sadržaja mladima.

Projekat „Ko čita lektiru?” je namenjen srednjoškolcima koji imaju poteškoće prilikom savladavanja školske lektire, a neophodno ih je senzibilisati za kulturu, čitanje i stvaranje čitalačkih navika.

Motivišemo mlade za učestvovanje u projektu kroz edukativne tehnike koje imaju za cilj afirmaciju školskog štiva. Organizujemo interdisciplinarni rad sa mladima kroz inovativne prezentacije na temu sledećih lektira:  Ep o Gilgamešu (sumero-vavilonski ep napisan na glinenim pločama),  Evgenije Onjegin – A. S. Puškin, Seobe – Miloš Crnjanski, Zločin i kazna – F. M. Dostojevski. Putem edukativnih radionica mladi će se upoznati sa crtanjem stripa, animiranjem i stvaranjem dijaloških formi između karakternih likova iz dramskih dela pomenutih srednjoškolskih lektira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *