KAKO DO MAĐARSKOG DRŽAVLJANSTVA?

Pitanje postavljeno u naslovu teksta, jedno je od najčešćih koje čujemo i shodno tome, odlučili smo da vam u tekstu koji sledi razjasnimo proceduru i upoznamo vas sa koracima i procedurom za podnošenje zahteva za dobijanje mađarskog pasoša.

Pre nego što podnesemo zahtev za dobijanje istog, potrebno je dokazivanje srodstva sa pretkom putem krštenice ili umrlice. Dakle, preduslov je da je predak rođen u Vojvodini pre godine ili izmedju 1941. i 1945. godine u Bačkoj. Poreklo se može dokazati po muškoj ili ženskoj liniji. Izvodi kojim se dokazuje srodstvo moraju biti prevedeni na madjarski jezik od strane sudskog tumača.

Drugi uslov je poznavanje madjarskog jezika na srednjem nivou B1 ili B2 proveriti sa Monikom. Poznavanje jezika je jedan od ključnih i najzahtevnijih uslova koje kandidati moraju da ispunjavaju. Madjarski jezik pripada ugrofinskoj grupi jezika i važi za jezik koji je težak za učenje. Ipak kao i svaki drugi jezik, moguće ga je naučiti uz dosta truda.

Sam razgovor za dobijanje državljanstva sastavljen je od nekoliko elemenata i znajući to, kurs koji se realizuje u našoj školi, pored opšteg učenja mađarskog jezika, sastoji se i od pripreme za razgovor sa službenikom.

Takodje, polaznici uče i da samostalno sastave biografiju, popune formulare na madjarskom jeziku, kao i upotrebe jezik u stvarnim životnim situacijama.

Na prvom času radi se inicijalni test, pa se na osnovu toga odredjuje nivo znanja i pravi plan učenja. Nastava se organizuje u malim grupama, poluindividualno ili individualno, u prostorijama škole ili online. Termini nastave su fleksibilni od jutarnjih do večernjih sati za individualne časove, a što se grupnih tiče, časovi se organizuju u večernjim satima 16.00- 21.30 h.

Sledeći korak, kada naučimo jezik, jeste da se prikupi sva potrebna dokumentacija koja se uz zahtev, podnosi Ambasadi u Beogradu ili Konzulatu u Subotici.

Nakon dobijanja termina prijavljeni kandidat obavlja razgovor sa nadležnim referentom. Dati zahtev priljavljenog se šalje u imigraciono odeljenje u Budimpešti i potrebno je izmedju 6 i 10 meseci da se odobri. Odluka o sticanju madjarskog državljanstva donosi se u zavisnosti od pokazanog nivoa znanja jezika. Ako je znanje madjarskog zadovoljavajuće, dobija se poziv za zakletvu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *