Mala matura – najčešće greške iz istorije

Prilikom polaganja kombinovanom testu na prijemnom ispitu jedan deo je posvećen istoriji. Učenici su dužni da pokažu znanje koje su stekli u prethodnim razredima. Istorija je obimna nauka i sadrži dosta informacija. Poseban problem predstavljaju godine koje je neophodno upamtiti. U nastavku čitamo savete našeg nastavnika istorije da bismo lakše savladali prepreke ka uspehu.

Odlaganje je tipična greška do koje dolazi zbog loše organizacije vremena ili viška samopouzdanja. Istorija je obiman predmet u čiju pripremu je neopodno uložiti izvesno vreme. Najbolje bi bilo napraviti plan rada koji bi obuhvatao niz celina sličnog obima i pridržavati ga se. Ne ostavljajte sve za poslednji momenat i ne izlažite se nepotrebnom stresu. Najbolje vreme da se počne sa učenjem je odmah.

Izbegavanje istorijskih karata i slika
Istorijsko-geografske karte i slike/fotografije nam pomožu da onome što učimo dodamo i vizuelni utisak. Mnogo je lakše pronaći tačan odgovor ako sve ponuđene možemo staviti u ispravan prostorno-vremenski kontekst, ili da pojedine istorijske ličnosti povežemo sa autentičnim detaljima vezanim za njihovu vizulenu predstavu. Tretirajte vizuelni meterijal kao pomoć, a ne dodatni teret.

Odmor je izuzetno bitna stavka koja se ne sme ispustiti iz vida kada se priprema predmet kao što je istorija, zasnovan na intenzivnom čitanju. Pauze su nam neophodne da bismo odmorili i lakše zapamtili prethodno usvojeno. Sami organizujte svoje pauze u skladu sa sopstvenim afinitetima.

Samostalno ili učenje u grupi
Ovde nema pogrešnog pristupa, jer zavisi od individue da li joj više odgovara samostalno ili učenje u grupi. Što se tiče učenja u grupi, najbolje je da se ono sprovodi u paru kako ne bi dolazilo do pada koncrentracije i ometanja procesa
učenja.

Trema je prirodna pojava koja se javlja kod svakog od nas, a tiče se najčešće javnog nastupa ili straha od greške. Od prijemnog ispita zavisi upis željene srednje škole, pa samim tim njime na neki način definišemo našu budućnost. Trema je
sama po sebi dobra, jer nas drži budnim i skoncentrisanim na zadatak, ali ako dozvolimo da nas u potpunosti obuzme, lako može da nam pokvari planove. Najefikasniji način da se izborimo sa tremom jeste da jačamo sopstveno samopouzdranje, a do njega dolazimo temeljnom pripremom. Balans između treme i samopouzdanja zavisi od nivoa spremnosti za prijemni ispit.

Posebno obratiti pažnju na sledeće zadatke.

  1. Razlika između istorijskog izvora i monografije
    Istorijski izvor je ostatak prošlosti, bilo da je materijalni, pisani, usmeni ili audio-vizuelni. Monogarafija, pomenuta u zadatku, nastaje kao rezultat proučavanja pisama. Dakle pisma su istorijski izvor.
  2. Pojam „pristrasan”
    Biti pri strasti, biti subjektivan, dok bi suprotnost bila nepristrasan, odnosno objektivan. U zadacima je potrebno prepoznati pristrasan, odnosno nepristrasan istorijski izvor. Dakle, potrebno je prepoznati onaj koji sadži najviše činjenica bez umetničkih preterivanja ili subjektivnih kritika (pohvala) autora.
  3. Razlika između državnog i društvenog uređenja
    Državno uređenje podrazumeva skup institucija koje upravljaju nekom državom, pa tako, na primer, Spartom upravaljaju dva kralja, geruzija i narodna skupština. Sa druge strane, društveno uređenje predstavlja podelu stanovništva. Za Spartu je
    karakteristično robovlasničko društvo koje podrazumeva podelu na slobodne i robove, odsnosno spartijate, perijeke i helote.
  4. Prisustvo metafore
    „Bolesni duh” je društvena kriza u kojoj su se našli evropski narodi tokom međuratnog perioda. „Lek i serum” su ideje pomoću kojih treba graditi novo društvo na temeljima starih nacionalnih mitova. U pitanju je očigledana propaganda, odnosno širenje ideja koje mogu biti konstruktivne ili destruktivne.

Ovo je važan trenutak jer pedstavlja korak ka vašem budućem zanimanju i veliki uspeh. Zbog toga je neophodno da damo sve od sebe kako biste ispunili svoje želje. Dođite da zajedno učimo, vežbamo i pripremimo se za dalje školovanje.

Vaš Novosadski kulturno-obrazovni krug
064 03 93 269/064 11 32 729
Pasterova 2/Narodnog fronta 2a

https://www.nskrug.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *