Krampus – suprotnost Deda Mrazu

Telo prekriveno crnim krznom, krivudavi rogovi, kopita, dugačak i špicast jezik. Obično se tako prikazuje Krampus, biće koje nosi lance i njima udara o pod. Kada se na to doda snop štapova od breze, namenjenih za šibanje nevaljale dece, Krampus zaista predstavlja dramatičnu pojavu glavnog antiheroja u božićnim danima u Austriji, Nemačkoj, Bavarskoj, nekim delovima Mađarske i Hrvatske.

Ova zastrašujuća figura opisuje se kao lik koji je suprotan Deda Mrazu i kažnjava decu koja nisu bila dobra u toku godine. Za razliku od čuvenog Deda Mraza koji za ovaj praznik donosi poklone dobroj deci, Krampus je simbol kazne za loša dela. On tuče nevaljalu decu i odvodi ih u svoju jazbinu.

Poreklo ovog mitskog bića datira još od vremena germanskog paganizma. Njegovo ime je izvedeno od nemačke reči koja znači kandža, a takođe se smatra sinom nordijske boginje podzemlja Hele.

Krampus je deo nekoliko vekova stare božićne tradicije u Nemačkoj, gde proslava Božića počinje još početkom decembra. Prema legendi, Krampus se pojavljuje u gradovima noć pre šestog decembra, koja je poznatija kao Krampusnacht ili Noć Krampusa. Šesti decembar je dan koji je poznat kao Nikolaustag ili Dan Svetog Nikole. To je dan kada deca u Nemačkoj otvaraju svoja vrata da vide da li se u cipeli ili čizmi koju su ostavili prethodne noći nalaze pokloni (nagrada za lepo ponašanje) ili prut (kazna za loše ponašanje).

Širom Austrije se svake godine organizuju parade i festivali čija je Krampus centralna figura. Jedna od najpoznatijih parada je Krampusova parada ili Klaubaufe u Lijencu. Na ovoj paradi mladići se maskiraju u Krampusa i šetaju ulicama. Oni obično nose izrezbarene drvene maske i odela od krzna, a lancima, zvonima, metalom ili drugim predmetima prave buku. Slične manifestacije održavaju se i u drugim delovima Austrije, kao i u Nemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *