Jasna Đukić – zaljubljenik u sve skriveno

Zatvaram oči pred svetom da bih ga spoznala i nalazim sebe u svemu što me okružuje. Ja sam Shiva, tekući život. Shiva Nika.

Pesnikinja Nika Jasna Đukić koja proučava nebeska tela i njihov uticaj, slikarka koja uživa u plesu sa četkicom, bila je naš sagovornik. Nika šeta kroz druge dimenzije i svojom kreativnošću otkriva skrivene ponore.

  • Kada ste napisali svoju prvu knjigu i kako posmatrate na svoje pesničko kretanje?

Prvo, moram naglasiti da je moja prva objavljena knjiga pisana na početku dvadesetih, te da je prilično zelena, pionirska. Druga je nešto ozbiljnija, ali još uvek sam se tražila i igrala stilovima, temama, izrazima i metaforama. Iako ima kvalitetnih pesama u njoj koje liče na ove sadašnje, ipak, ne mogu reći da sam to ja približno svom maksimumu kada je poezija u pitanju. Tek treća zbirka predstavlja moju spisateljsku zrelost. Ona govori o ljubavi između muškarca i žene, tražeći božanski smisao i dubinu kroz jednu realnu relaciju. Zapravo, ovo je pokušaj da voleći čoveka/ženu osetim božansku ljubav u izvornoj formi. Pokušaj da volim jedno biće makar malo nalik tome kako bi ga Bog voleo.

  • Kome je posvećena?

Moja poezija je tragalačka, promišljajuća. Smatram da nije za širu publiku. Čitalac mora imati radoznalost, žudnju za traganjem i volju za ljubavlju da bi razumeo moje stihove. 

  • Koja je tema knjige Kosmičko tkanje?

Knjiga govori o oslobađanju ljubavi. O ljubavi Agape. Govori i o Filosu. Poezija koja preispituje onostrano, ontološko, arhetipsko, i na kraju život.

  • Korice Vaše knjige su autentične. Možete li nam nešto reći o njima?

Na koricama su moje slike. Uvodi nas slika moje prijateljice u jednoj joga asani koja asocira na visoku skoncentrisanost na balans, kojim uzdiže svest simbolično kroz Gejzir večnih, kako se slika i zove. Pozadi su oslikani Šiva i Parvati, oličenje božanskog para.

  • Čime se bavite? Kažite nam nešto više o sebi.

Književnost i slikarstvo su moj način izražavanja sebe u svetu. Poslovno sam astrolog, astroterapeut i regresoterapeut, iscelitelj. 

  • Kako je okolina reagovala na izlazak knjige?

Povratne informacije o knjizi bile su zaista sjajne! Uglavnom su mi govorili kako je moje Tkanje gusto, te moraju više puta pročitati pesmu kako bi je shvatili i prepoznali neke nove momente u njoj. Većinu ljudi navela je na razna promišljanja, što me raduje.

  • Da li ste zadovoljni saradnjom sa nama?

Prezadovoljna sam saradnjom sa Novosadskim kulturno-obrazovnim krugom. Marija je veoma posvećena svom poslu, sve radi izuzetno temeljno i odgovorno. Dopada mi se naša saradnja, Marijine ideje i realizacije promocije, kao i marketinški deo. 

  • Šta biste poručili onima koji žele da izdaju svoju prvu knjigu?

Samo hrabro! I naravno, nastavljamo saradnju kroz moju četvrtu knjigu koja je u pripremi. Boljeg izdavača zaista ne bih mogla naći!

https://www.nskrug.org/izdava%C5%A1tvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *