O projektu ,,Mladi kreativni pisci kulture Srbije”

Projekat „MLADI KREATIVNI PISCI KULTURE SRBIJE” sprovodi Udruženje građana “Stubovi znanja”, a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Vreme trajanja projekta: ovaj projekat za mlade traje od 1. maja do 10. decembra 2022.

Ukratko sadržaj projekta: A) Predavanja, radionice i edukacije mladih u Digitalnom omladinskom centru, u Novom Sadu, Vojvode Putnika br. 1.B) Putovanja u mesta življenja i rada znamenitih srpskih pisaca i spisateljica.

Cilj projekta je upoznavanje mladih sa našom nacionalnom kulturom i kreativno izražavanje mladih pomoću savremenih tehnologija. Ovim projektom spajamo tradicionalni identitet i modernu naučnu tehnologiju. Razvijamo pismenost, te kreativno pisanje kod mladih. Takođe, upućujemo mlade na prave vrednosti upoznajući ih sa lepom književnošću, nacionalnom istorijom, pravoslavnom verom, te negujemo kulturu sećanja na naše znamenite pisce i istorijske ličnosta, kao i upoznavanje najlepših književnih dela naše srpske književnosti, u delima naših najboljih pisaca. Naše književne stvaraoce i njihova dela otkrivamo na njihovim izvorima, na njihovim mestima življenja i mestima književnog stvaranja. Vraćamo se izvorima naše lepe reči, životnim i književnim delima ljubavi i mira. Korisnici projekta su svi zainteresovani mladi od 15 do 30 godina. Na edukcijama, radionicama i putovanjima mogu da se upoznaju sa načinima kreativnog pisanja i unaprede svoje spisateljske sposobnosti.

Širi sadržaj projekta: Dakle, pored eukativnih radionica, stilskih vežbi o KREATIVNOM PISANJU za mlade, projekat uključuje i PUTOVANJA na mesta u kojima su živeli i stvarali naši čuveni pisci. Sa rancem na leđima, besplatno, mladi mogu da putuju širom Srbije i upoznaju našu duhovnost, kulturu, istoriju, književnost, te turističke i geografske lepote naše otadžbine.

 Destinacije koje se obilaze: obići ćemo Spomen-muzej u Beogradu Ive Adrića; Muzej patrijaršije u Beogradu i upoznati se sa prvom pesnikinjom monahinjom Jefimijom i njenim umetničko-književnim delom „Pohvala knezu Lazaru“; posetićemo Valjevo i Brankovinu – zavičaj Desanke Maksimović i čuvene porodice Nenadovića; manastir Manasiju-Resavu, u kojoj je bila čuvena Resavska školaDespota Stefana Lazarevića, našeg vladara i srednjeovekovnog pisca; manastir Novo Hopovo, mesto življenja i učenja mladog Dositeja Obradovića, Vrdni i Bukovac – mesta življenja i pevanja vrdničke vile Milice Stojadinović Srpkinje, spomen kuću Jovana Jovanovića Zmaju u Sremskoj Kamenici kao i druge zanimljive turističko-kulturno-istorijske destinacije.

Nakon obilazaka znamenitih mesta življenja naših pisaca, učesnici projekta napisaće svoje originalne tekstove i postaviti izabrane svoje fotografije, a sve će biti objavljeno na sajtu ovog projekta.

Svi programi su besplatni.

Želimo svim zainteresovanim mladima da nam se priključe. Da uživaju u druženju, putovanjima i novim saznanjima.

Ovaj tekst je napisao Mladen Maksimović – PR projekta “Mladi kreativni pisci kulture Srbije”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *