Da li životinje vole isto kao ljudi?

Od prirode se može mnogo toga naučiti, a posebno od životinja. Prvenstveno, životinje nam mogu pokazati koliko je, zaista, jaka snaga ljubavi kada nekoga iskreno volimo. Osim toga što do kraja života ostaju verni svojim partnerima, ove životinje jako pate kada ostanu same.

Ljubav se u životinjskom svetu nalazi svuda, a nisu retke vrste koje umeju da je pokažu na pravi način. Jedne od tih životinja su rode, one kada jednom pronađu odgovarajućeg partnera sa njim ostaju do kraja života.


Takođe, labudovi nisu bez razloga simbol iskrene ljubavi. Njihovi isprepleteni vratovi prave oblik srca, a iza toga se krije priča o pravoj ljubavi. Labudovi čitav život provode sa jednim partnerom i u toj vezi su potpuno ravnopravni. Zajedno se sele, traže stanište, odgajaju i čuvaju mladunce.

Iako na prvi pogled vukovi ne izgledaju kao romantične i nežne životinje, oni su jedni od najvernijih partnera u životinjskom svetu. Čopori su simbol porodice i zajedništva. Mužjak i ženka su spremni na sve kako bi zaštitili svoje mladunce, kao i svog partnera. Ako u čoporu postoji vuk samotnjak, koji je ostao bez partnerke ili je nije još uvek pronašao, čopor će ga brzo prihvatiti i postaće deo njihove porodice.

Džiboni – vrsta primata, odnosno sestrinska grupa velikih čovekolikih majmuna, koja neguje jake veze sa parom. Mužjaci i ženke su ravnopravni. Par vreme provodi zajedno, češkajući se međusobno ili viseći na drvetu.

Iz porodice ptica predstavnici su i albatrosi, oni  mogu preleteti velike razdaljine, ali se uvek vraćaju na jedno mesto, tamo gde su ostavili svog partnera. Njihove veze se mere godinama, a završavaju kada jedna od ptica ugine. Svoju zaljubljenost pokazuju šašavim ritualnim plesom.

U mnogim kulturama se večna ljubav prikazuje simbolom divljih pataka. Kada divlji patak pronađe svoju partnerku, oni ostaju verni jedno drugom zauvek. Kada dobiju potomstvo mužjak štiti porodicu od grabljivica, dok ženka vodi računa o tome da deca budu sita, da im je toplo i udobno.

Magelanski pingvini se svake sezone po 16 godina vraćaju jedno drugom. Ljubav i lojalnost su im neophodni zbog surovog i hladnog okruženja u kojem žive, tako da traže odgovornog i posvećenog partnera.

Iz porodice riba predstavnice su francuske anđeoske ribe. Ove ribe nikada nisu same. Formiraju zajednice koje traju celog života. Podeljene u parove brane svoje teritorije, odnosno ljubavna gnezda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *